Porady i przepisy kulinarne

Zdrowie

3 sposoby na wzmocnienie odporności zimą

Zima to szczególny okres, kiedy należy zadbać o wzmocnienie odporności. Przede wszystkim jest to spowodowane niskimi temperaturami oraz mroźnym wiatrem, które powodują wychłodzenie organizmu i osłabiają układ immunologiczny. Ponadto przenoszone drogą kropelkową infekcje, których występowanie zwiększa się w szczególności o tej porze roku, takie jak przeziębienia, czy grypa, stanowią wzrost ryzyka zachorowania. Dlatego też o tej porze roku powinna być przykładana większa uważność w odniesieniu do diety, która ma kluczowe znaczenie w budowaniu odporności. Niektóre składniki odżywcze zawarte w pokarmach wykazują aktywny charakter poprzez korzystne oddziaływanie na zdrowie. Poniżej przedstawiono 3 sposoby na wzmocnienie odporności zimą.

Włączenie probiotyków do codziennej diety

Mikroflora jelitowa ma znaczący wpływ na odporność organizmu. Zachwiana równowaga pomiędzy poszczególnymi rodzajami bakterii może zwiększać podatność na zachorowalność, dlatego też dostarczanie wraz z dietą probiotyków stanowi podstawę we wzmacnianiu układu odpornościowego. Źródłem probiotyków są zakwasy, które mogą być produkowane z różnorodnych warzyw. Propozycjami są zakwasy z marchwi, kapusty, czy buraka, które wspierają pracę jelit i wzmacniają odporność. Dostępne są również inne produkty powstałe na bazie procesów fermentacyjnych, takie jak kiszonki.

Spożywanie owoców i warzyw

Włączenie do codziennej diety owoców i warzyw w zdecydowany sposób wzmocni odporność. Dzięki wysokiej zawartości witamin oraz składników mineralnych warzywa i owoce są niezbędne w utrzymaniu zdrowia. Zimą przede wszystkim warto spożywać produkty bogate w witaminę C, która należy do witamin o charakterze antyoksydacyjnym. Wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne oraz walczy z pierwszymi symptomami przeziębienia. Bogatymi w witaminę C owocami i warzywami są cytrusy (pomarańcze, mandarynki, grejpfruty), papryka czerwona i żółta, natka pietruszki, brokuły czy kalafior.

Domowe smakołyki na bazie czosnku i cebuli

Czosnek i cebula są uznawane za naturalne antybiotyki, dlatego też na stałe powinny zagościć w codziennym jadłospisie. Dobrym pomysłem jest przygotowanie syropu na bazie cebuli i miodu oraz masła czosnkowego jako alternatywy dla masła tradycyjnego. Dzięki związkom bioaktywnym czosnek i cebula zapewnią wzmocnienie odporności.
W celu wzmocnienia odporności zimą warto sięgać po składniki oraz produkty pochodzenia naturalnego. Charakteryzują się one wysoką zawartością zbawiennych dla organizmu związków, takich jak witaminy, składniki mineralne, związki polifenolowe oraz bakterie jelitowe. Dlatego też zakwasy, kiszonki, owoce i warzywa, a także domowe smakołyki powinny stanowić podstawę w budowaniu odporności.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *