Wzmacnianie odporności jest niezwykle ważne, przede wszystkim w okresie jesiennym i zimowym. Organizm narażony jest wtedy na niesprzyjające czynniki zewnętrzne, takie jak niskie temperatury, czy silny wiatr. Jest to również okres infekcyjny, gdzie ilość drobnoustrojów chorobotwórczych w otoczeniu drastycznie się zwiększa. W celu ochrony przed osłabieniem organizmu, a tym samym wzroście ryzyka zachorowania, warto zadbać o odporność. Jest to możliwe dzięki zbilansowanemu, dostosowanemu do indywidualnych potrzeb organizmu sposobie odżywiania. Włączając do diety składniki roślinne, które są źródłem probiotyków, takich jak zakwasy oraz produkty uznawane za naturalne antybiotyki można wzmocnić układ immunologiczny, oraz zabezpieczyć go przed ciężkim przechodzeniem infekcji.
Wspieranie jelit probiotykami
Odporność zaczyna się od jelit. Właściwy skład mikroflory jelitowej, w której przeważają bakterie o korzystnym działaniu, ma ogromny wpływ na stan zdrowia oraz zdolność organizmu do walki z chorobotwórczymi mikroorganizmami. Dlatego też w codziennej diecie powinny znaleźć się produkty, które są źródłem probiotyków. Do nich zalicza się między innymi zakwasy warzywne. Produkty te dzięki procesowi fermentacji są bogactwem dobroczynnych bakterii, które zasiedlają jelita i tym samym wspierają odporność. W szerokiej ofercie Olini znaleźć można zakwasy powstałe na bazie buraków, marchwi, czy kapusty. Wzbogacone ziołami w naturalny i domowy sposób uzupełniają dietę w probiotyki. Zakwasy mogą być spożywane bezpośrednio, w formie napoju, a także być wykorzystywane podczas gotowania. Zakwasy są źródłem bakterii jelitowych, witamin oraz składników mineralnych.
Inne naturalne produkty spożywcze, które warto spożywać
Niewątpliwe działanie wzmacniające organizm posiada czosnek, dzięki zawartej allicynie, która uznawana jest za naturalny antybiotyk, podobnie jak cebula. Ochronny wpływ posiada także wiele przypraw, takich jak imbir, czy kurkuma. Miód wykazuje działanie antybakteryjne oraz antywirusowe, z kolei owoce, takie jak czarna i czerwona porzeczka, cytryna, czy pomarańcze są źródłem witaminy C, która uszczelnia naczynia krwionośne.
Codzienna dieta powinna być racjonalna i odpowiednio zbilansowana. Nie należy zapominać o wspieraniu jelit, które odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia oraz odporności. Wzmacnianie układu odpornościowego pozwoli na zachowanie zdrowia, zwłaszcza w okresach infekcyjnych, czyli jesienią oraz zimą. Probiotyki, choć są dość niepozorne, to stanowią barierę dla bakterii chorobotwórczych oraz zapewniają zwiększenie zdolności obronnych organizmu.