Porady i przepisy kulinarne

Zdrowie

Jak dbać o zdrowie jelit?

Jelita spełniają wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka. Przede wszystkim odpowiadają za trawienie przyjmowanych pokarmów, dzięki obecności enzymów oraz soków trawiennych. Wchłanianie odbywające się za pomocą kosmków jelitowych ma wpływ na stan odżywienia organizmu, a zatem ma decydujący wpływ na pojawianie się potencjalnych niedoborów pokarmowych. Jelita również odpowiadają za odporność, dlatego też utrzymanie właściwego stanu mikroflory jelitowej determinuje zachowanie równowagi w organizmie. Zaburzenia wywoływane przez dysproporcje pomiędzy bakteriami chorobotwórczymi a pozytywnie oddziałującymi na jelita mogą powodować szereg niepożądanych objawów, takich jak obniżona odporność, bóle brzucha, biegunki, czy wzdęcia.

Jak dbać o zdrowie jelit?

Jelita do prawidłowego funkcjonowania potrzebują pożytecznej mikroflory jelitowej, która powinna być dostarczana wraz z dietą. Oprócz podstawowych produktów, takich jak jogurty, kefiry, czy maślanki zawierających przyjazne bakterie dla układu pokarmowego, doskonałym źródłem są zakwasy. Żywność poddana procesowi fermentacji jest bogactwem dobroczynnych bakterii, takich jak Lactobacillus, czy Bifidobacterium. Zakwasy produkowane są z warzyw z dodatkiem ziół, które dodatkowo są źródłem antyoksydantów. Przeciwutleniacze mają zdolność do zmiatania wolnych rodników, a tym samym wykazują działanie antynowotworowe. Zakwasy warzywne to doskonałe rozwiązanie w uzupełnieniu codziennej diety nie tylko w pożyteczną mikroflorę jelitową, ale także w cenne witaminy i składniki mineralne. Jest to prawdziwa bomba witaminowa, która wspiera pracę całego organizmu.

Szeroka gama produktów

Marka Olini w swojej ofercie posiada różnorodne zakwasy, które powstają wyłącznie przy wykorzystaniu składników pochodzenia naturalnego. Dzięki pominięciu procesu pasteryzacji, zakwasy zawierają maksymalną ilość probiotyków. Dostępne są zakwasy buraczane w wersji podstawowej oraz z dodatkiem cytryny, imbiru i kurkumy. Ponadto znaleźć można zakwasy z marchwi i z kapusty. W trosce o najmłodszych proponowane są zakwasy z dodatkiem warzyw oraz ziół. Dzięki zróżnicowanemu asortymentowi możliwe jest wybranie produktu, który będzie zgodny z indywidualnymi preferencjami smakowymi. Wysokiej jakości zakwasy powstałe na bazie warzyw są gwarancją wspierania mikroflory jelitowej.
Zakwasy warzywne mogą być spożywane bezpośrednio, a także być podstawą do przygotowywania posiłków, na przykład barszczu czerwonego. Wspieranie jelit poprzez dostarczanie probiotyków jest jednym z najlepszych działań wspierających odporność organizmu oraz prawidłowe trawienie.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *