Błonnik
Oprócz wchłaniania składników odżywczych główną funkcją jelita jest usuwanie niestrawionych resztek pokarmowych. Potrzebujesz błonnika, aby pozbyć się z jelit wszelkiego nadmiaru. Jest to przede wszystkim substancja pochodzenia roślinnego. Celuloza, lignina lub hemiceluloza, a także pektyna i śluz. Co ważne, błonnik jest niestrawny. Może przejść przez układ pokarmowy do jelita grubego i zabrać ze sobą wszystkie pozostałości, produkty procesu trawienia, które nie zostały gdzieś po drodze wchłonięte. Błonnik pokarmowy jest ostateczną formą treści pokarmowej. Jeśli chodzi o zaparcia, często myślimy tylko o znaczeniu błonnika pokarmowego. Jedzenie produktów bogatych w błonnik jest najlepszym sposobem zapobiegania im. Głównymi źródłami błonnika są rośliny takie jak warzywa i owoce (nie soki) oraz produkty zbożowe, zwłaszcza pieczywo pełnoziarniste, kasze, płatki i ryż. W szczególnych przypadkach, takich jak choroby upośledzające zdolność trawienia lub wchłaniania niektórych pokarmów, lekarz może zlecić uzupełnienie błonnika preparatami zawierającymi błonnik.
Prebiotyki
Wiemy już, że potrzebujesz odpowiednich bakterii, aby utrzymać zdrowe jelita. Jednak podobnie jak wszystkie organizmy, jelita potrzebują składników odżywczych, aby stworzyć odpowiednie środowisko dla drobnoustrojów. Funkcję tę pełnią prebiotyki. Są to substancje, które naukowcy dzielą na oligosacharydy i polisacharydy (np. inulina, skrobia oporna, celuloza czy pektyna, która nie jest trawiona i wchłaniana w jelicie cienkim). Zwykle znajdują się w naszym pożywieniu, głównie w produktach roślinnych i mleku. Zdrowa dieta bogata w owoce i warzywa wystarczy. Suplementy prebiotyczne powinien zalecić lekarz, jeśli cierpisz na zaparcia lub biegunki, lub jesteś w trakcie antybiotykoterapii, która może niekorzystnie wpływać na stan flory jelitowej. W ofercie firmy Olini można znaleźć produkty idealne dla zdrowia jelit, w tym zakwasy warzywne. Z powodzeniem można stosować je samodzielnie lub jako składnik wielu dań. Z pewnością warto je wypróbować i przekonać się o ich wyjątkowej mocy.
Jogurty naturalne
Oprócz kiszonek skarbnicą bakterii kwasu mlekowego są również kefir i jogurt. Najczęściej zawierają one dużo cukru, a zamiast owoców mają w składzie zwykłe soki owocowe ze sztucznymi aromatami i barwnikami. Z drugiej strony cukier wcale nie wspomaga pracy jelit, a wręcz jest dla nich szkodliwy. Czy więc wystarczy kupić niesłodzony jogurt naturalny? Na pewno jest to lepsze rozwiązanie niż jedzenie słodkich produktów, ale warto też zwrócić uwagę na to, czy mamy do czynienia z tym, co najlepsze dla naszych jelit. Jogurt naturalny jest dostępny na rynku w niemal każdym sklepie spożywczym. Z całą pewnością warto wprowadzić do codziennej diety produkty wspierające pracę jelit, aby cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem.