Porady i przepisy kulinarne

Zdrowie

Top 3 najlepszych zakwasów

Czym jest zakwas?

Zakwas stanowi nieodłączny element każdej kuchni świata. Nasze babcie piekły domowy chleb tylko z dodatkiem samodzielnie wykonanego zakwasu. Czymże więc jest zakwas? Otóż jest to miks bakterii i grzybów w celu doprowadzenia do fermentacji, w wyniku której powstaje produkt bardzo korzystnie wspierający utrzymanie dobrego zdrowia. W sklepie Olini można znaleźć różne rodzaje gotowych zakwasów. Oferowane produkty są w 100% naturalne i zdrowe, co sprawia, że cieszą się dużą popularnością wśród klientów. Każdy wśród nich znajdzie zakwas idealnie dostosowany do indywidualnych potrzeb i preferencji smakowych. Poznajmy zatem rodzaje zakwasów nieco bliżej.

Rodzaje zakwasów

Zakwasy można podzielić na grupy ze względu na rodzaj żywych bakterii i przeznaczenie. Oto one:
– mleczarskie (fermentacja mlekowa) – występują w jogurtach, kefirach, zsiadłym mleku
– maślarskie – śmietana
– gorzelnicze (fermentacja alkoholowa) – proces zachodzi za pomocą obecności drożdży
– piekarskie (zakwas chlebowy) – wypiekanie tradycyjnego chleba
– warzywne – przeznaczone do picia

Najlepsze zakwasy – propozycje

– zakwas z buraków
Picie zakwasu z buraków wspiera funkcjonowanie jelit, poprzez uzupełnianie dobroczynnych bakterii. Napój zawiera witaminy A, B, E, C oraz szereg niezbędnych składników takich jak: żelazo, kwas foliowy, wapń, potas, kobalt. Zdrowie włosów i paznokci wspiera obecna w zakwasie biotyna. Picie tego napoju szczególnie zaleca się kobietom w ciąży oraz osobom borykającym się z niedoborem żelaza zagrożonym anemią. Stosowanie postów zdrowotnych również kwalifikuje do stosowania zakwasu z buraków jako uzupełnienie diety.

– zakwas z kapusty i jabłek
Zakwas z kapusty i jabłka to napój, dzięki któremu uzupełnisz dietę o witaminy A, C, B, K. Zawiera też w składzie bardzo rzadką witaminę U oraz potas jakże potrzebne naszemu organizmowi. W szczególności zakwas ten dedykowany jest osobom, które chcą oczyścić swój organizm z toksyn, jak i również tym, którzy są osłabieni po przebyciu chemioterapii i radioterapii. Sportowcy również powinni rozważyć picie zakwasu z kapusty i jabłek w celu wzmocnienia organizmu po wysiłku fizycznym.

– zakwas z marchwi
Zakwas z marchewki to napój, który wspiera odporność organizmu. Marchewkowy zakwas dzięki połączeniu słodkiego smaku tego warzywa ze smakiem kwaśnym czyni zakwas bardzo przyjemny dla podniebienia. Zakwas z marchwi to napój, który z powodzeniem może być podawany nawet najmłodszym dzieciom jako źródło witamin i mikroelementów tak ważnych dla prawidłowego rozwoju.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *