Porady i przepisy kulinarne

Zdrowie

Zakwas z buraków – jaki wybrać?

Zakwas buraczany – dwa słowa, które na myśl przywodzą Święta Bożego Narodzenia. Należy jednak wiedzieć, że zakwas buraczany znany jest ze swoich właściwości prozdrowotnych. Aby jednak móc faktycznie cieszyć się z jego korzystnych właściwości, z uwagą należy podejść do zakupów. Jak wybrać zakwas z buraków?

Gdzie można otrzymać zakwas z buraków?

Szeroką ofertę zakwasów (nie tylko tych buraczanych) w swojej ofercie ma firma Olini. Ich flagowe produkty to musujące zakwasy warzywne, które są w 100% naturalne. To tak naprawdę ogromna dawka zdrowia zamknięta w jednej butelce. Każdy ma szansę na to, aby otrzymać multiwitaminę zamkniętą w jednym zdrowym produkcie. Oprócz zakwasu buraczanego, w ofercie dostępny jest zakwas z kapusty, zakwasik z marchewki, multikiszonka z super warzyw, jak również zakwas z buraków z cytryną, kurkumą i imbirem.

Co należy wziąć pod uwagę podczas zakupów?

Jedna z najważniejszych spraw, to sam skład zakwasu z buraków. Musi być on jak najbardziej naturalny. Na względzie ma się tu nie tylko zupę, którą będzie można przyrządzić na jego podstawie. Naturalny zakwas z buraków ma w sobie więcej właściwości prozdrowotnych. Bez pasteryzacji, konserwantów, barwników i innych dodatków – ciężko wyobrazić sobie taki zakwas. To fakt, że takie elementy poprawiają smak zakwasu, ale można z nich zrezygnować.
W ten sposób otrzyma się w pełni naturalny produkt, który powstaje w procesie kiszenia buraków. Możliwe jest to dzięki zjawisku fermentacji. Co jest ważne to fakt, że ten zakwas będzie miał inny – zdecydowanie lepszy smak. Bardziej orzeźwiający aromat, a w jego smaku będzie można wyczuć lekką kwasowość. Tak więc im bardziej naturalny zakwas buraczany, tym będzie to produkt godny większej uwagi.

Wartości odżywcze zakwasu z buraków

Naturalny zakwas z buraków to źródło cennych składników oraz wartości odżywczych, witamin i minerałów. To właśnie w nim można znaleźć takie elementy jak:
– witaminę A, C, E, B6 oraz K,
– żelazo, potas, kwas foliowy,
– lit, kobalt,
– magnez i fosfor.
Wydawać by się mogło, że zakwas będzie dobry tylko i wyłącznie do przyrządzenia pożywnych zup – nie tylko tych wigilijnych. Można jednak śmiało pomyśleć o tym, aby każdego dnia wypijać jedną szklankę zakwasu buraczanego. Pomoże to z powodzeniem uzupełnić dzienną dawkę witamin, którą każdy z nas powinien przyjmować.
Warto doceniać zdrowe i naturalne produkty, których jest coraz więcej dookoła. To nie tylko chwilowa moda, ale świadome podejście do spożywanych produktów spożywczych, które pomoże nam zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *