Porady i przepisy kulinarne

Zdrowie

Zakwas z kapusty – właściwości i zastosowanie

Kapusta kiszona – dlaczego warto ją spożywać?

Być może część osób zdaje sobie sprawę z tego, że zakwas z kapusty to rzecz jasna witamina C, kwas foliowy i znaczna ilość przyswajalnej organicznej siarki. Jednym słowem jest to pewna ilość witamin, które to zazwyczaj spotyka się w preparatach witaminowych kupowanych w wielu aptekach bez recepty. Spożywając regularnie kiszoną kapustę, możemy zapomnieć o konieczności kupowania takich tabletek. Kiszona kapusta to dla wielu osób pyszny dodatek do różnego rodzaju dań. Kiszoną kapustę możemy dodać do naleśników na słono, omletów, a nawet dań przygotowanych według przepisów kuchni staropolskiej. Jednym słowem witaminę C i kwas foliowy przyjmujemy w formie dania atrakcyjnego wizualnie i smakowo, a nie tylko w formie tabletki. Jest to szczególnie ważne, gdyż spożywając kapustę kiszoną, nie narażamy organizmu na szkodliwe substancje, które niejednokrotnie znajdują się w różnego rodzaju suplementach diety. Tego typu preparaty bardzo często zawierają substancje konserwujące, dlatego można trzymać je w domu przez bardzo długi czas. Warto mieć jednak na uwadze, że substancje konserwujące z suplementów diety mogą hamować pozytywny wpływ witamin, a nawet zmniejszać ich przyswajalność.

Co warto wiedzieć na temat zakwasu z kapusty?

Zakwas z kapusty to produkt, który w ostatnim czasie zyskuje bardzo duże znaczenie. Jest szczególnie polecany dla wszystkich osób, które dbają o odpowiednie i zbilansowane żywienie. Zakwas z kapusty to doskonały produkt, by zadbać o zdrowie jelit i ich oczyszczenie. Zaleca się go także sportowcom, a także osobom po antybiotykoterapii. Zakwas z kapusty charakteryzuje się mętnym, jasnym kolorem oraz kwaskowatym smakiem, który wyróżnia kiszonki. Zakwas można spożywać samodzielnie lub dodać do ugotowanych potraw. Należy jednak pamiętać, by przed dodaniem kwasu było one nieco ostudzone.

Zakwas dostępny w sklepach.

Pewna część osób zdaje sobie sprawę, że zakwas z kapusty można też kupić w formie butelkowanej, ale wiele tanich produktów tego rodzaju to kiepskiej jakości sok z kapusty wymieszany z octem. Produkcja tego typu produktów jest oczywiście tańsza i bardziej opłacalna, bo nie trzeba czekać, aż zakwas wytworzy się w odpowiednim procesie. Problem tkwi tylko w tym, że taki zakwas jest opcją znacznie gorszą jakościowo i nie ma takich wartości odżywczych, na jakich nam zależy. Dlatego warto unikać podejrzliwie tanich produktów i zainwestować w coś ze sklepu z produktami ekologicznymi lub nawet stworzyć taki zakwas na własną rękę. Obecnie jednak istnieje wiele sklepów, które oferują nam produkty najwyższej jakości, wystarczy jedynie zapoznać się z opiniami i skorzystać ze sprawdzonej oferty.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *