Porady i przepisy kulinarne

DZIECKO Zdrowie

Zakwasik – jak podawać go dzieciom?

Infekcje atakujące malucha w okresie jesienno-zimowym to problem, z którym musi się zmierzyć wielu rodziców. Naturalnym, bezpiecznym i skutecznym rozwiązaniem w tej sytuacji jest zakwas z buraków. Dlaczego warto podawać go dzieciom i w jaki sposób to zrobić?

Zakwas z buraków sposobem na odporność

Zakwas z buraków to produkt znany i ceniony od wielu lat. W dawnych czasach, gdy nie było suplementów, zakwasy i kiszonki stanowiły bardzo ważny element jadłospisu każdego gospodarstwa domowego. Regularnie spożywane wzmacniały odporność, chroniąc przed infekcjami i stawiając na nogi po przebytej chorobie.

Jak powstaje zakwas z buraków?

Cechą charakterystyczną zakwasu z buraków jest kwaskowy, wyrazisty smak. Wynika to z faktu, że produkt powstaje w wyniku fermentacji popularnego warzywa, jakim są czerwone buraczki. Podczas kwaszenia produkowany jest również kwas mlekowy, określany często mianem „dobrych bakterii”, który wzmacnia odporność i poprawia samopoczucie.

Do najważniejszych zalet zakwasu z buraków należą:
– budowa flory bakteryjnej, która korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu człowieka;
– spora ilość kwasu foliowego, witaminy A, witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, magnezu, potasu oraz manganu;
– zawartość kobaltu, niezbędnego podczas budowy czerwonych krwinek – z tego też powodu zakwas z buraków zalecany jest w przypadku anemii;
– wspieranie serotoniny, czyli hormonu szczęścia;
– funkcja naturalnego pro- i prebiotyku.

Zakwas z buraków a zdrowie dziecka

Dzieci powyżej pierwszego roku życia mogą spożywać zakwas z buraków. Produkt można przygotować lub kupić gotowy. Wysokiej jakości zakwasy z buraków można znaleźć w ofercie firmy Olini – notabene, preparaty te śmiało można podawać dzieciom. Maluchom najlepiej podawać zakwas rozcieńczony, w stosunkowo niewielkich ilościach, zwracając jednocześnie uwagę na zminimalizowaną ilość soli i czosnku.

Jak podawać dzieciom zakwas z buraków?

Intensywne, wyraziste smaki niekoniecznie wpisują się w gusty smakowe dzieci. Dużym błędem jest podawanie maluchom czystego zakwasu, a tym bardziej zmuszanie pociech do spożywania produktu. Efekty mogą okazać się odwrotne do pożądanych.
Istnieją jednak inne, równie skuteczne sposoby. Jednym z nich jest naśladownictwo – dzieci, zwłaszcza młodsze, zazwyczaj robią to, co ich rodzice. Warto więc wprowadzić w życie rodzinne spożywanie zakwasu z buraków.
Dobrym pomysłem jest również dodanie zakwasu z buraków do codziennych potraw na przykład:
– zup;
– koktajli warzywno-owocowych;
– jogurtów lub serków smakowych;
– soków lub wody;
– miodu.
Nie można jednak zapominać, że zakwas z buraków należy spożywać na zimno, ponieważ po podgrzaniu traci on swoje wartości odżywcze. Stosując się do wyżej wymienionych zasad bez problemu wprowadzimy zakwasik do diety maluszka i w odpowiedni sposób zadbamy o jego zdrowie.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *