Farsze różnego rodzaju
W dzisiejszych czasach można stworzyć uniwersalny farsz z naturalnym zakwasem kapuścianym, który nada się nie tylko do pierogów, ale także krokietów czy nadziewanych bułek. Taki farsz może składać się z kapusty, mięsa oraz suszonych grzybów, owoców, a nawet daktyli. Opcji samego farszu i jego zastosowania jest naprawdę wiele. Grzyby na tego typu farsz można osuszyć samemu lub kupić gotowe od producentów, lub zawodowych grzybiarzy. Kto wie, może wystarczy zapukać do sąsiada mieszkającego drzwi obok. Natomiast, kiedy mówimy o suszonych owocach do farszu, czyli na przykład śliwkach lub morelach, to takie też możemy samodzielnie osuszyć w domowych warunkach. Wystarczy nam zwykła suszarka do grzybów i owoców, a same produkty należy po prostu umyć i pokroić. Jeżeli zdecydujemy się dodać grzyby i owoce do farszu z kapustą i zakwasem kapuścianym, to trzeba je posiekać jeszcze drobniej.
Farsz z zakwasem kapuścianym w towarzystwie naleśników lub placków
Farsz z zakwasem kapuścianym z dodatkiem suszonych owoców i grzybów ma również świetne zastosowanie w przypadku naleśników i placków. Mówi się, że lubimy chętnie powracać do tego typu połączeń smakowych, choć w tego typu przypadkach nie można opierać naszego farszu na najtańszym zakwasie. Do niskobudżetowych zakwasów należy przede wszystkim sok z kapusty wymieszany z octem. Taki produkt smakowo przypomina zakwas, ale należy pamiętać, że walory odżywcze i zdrowotne w obydwu przypadkach znacząco się różnią. Niektórzy znawcy zakwasów potrafią już na wstępie rozpoznać ten udawany zakwas i zaliczyć konkretny farsz do tych znacznie gorszych jakościowo, jeśli do jego produkcji użyto kiepskiego zakwasu. Dlatego do przyrządzania potraw warto używać dobrej jakości zakwasu, nie tylko po to, aby uzyskać lepszy smak, ale także, by zadbać o swoje zdrowie. Taka pogoń za lepszym i zdrowszym wariantem jest oczywiście czymś naturalnym. Warto zainwestować w naturalny zakwas do farszu, ponieważ jest dobry w smaku i posiada więcej wartości odżywczych.
Co jeszcze warto wiedzieć?
Osoby obeznane w zakwasach zgodzą się z tym, że receptur na farsz z zakwasem kapuścianym jest wiele i to właśnie od zakwasu bardzo zależy finalny smak farszu. Najwięcej zalet mają farsze z dodatkiem suszonych owoców lub grzybów. Taki przysmak warto zrobić, chociażby na święta i zaskoczyć gości, którzy chętnie skosztują tak pysznej potrawy. Co więcej, wybierając wysokiej jakości zakwas z kapusty zadbamy tym samym o zdrowie swoich najbliższych i zachęcimy ich do przygotowywania smacznych potraw o wyjątkowych wartościach odżywczych. Dobrej jakości zakwas z kapusty możesz nawet spożywać na co dzień, dzięki czemu zadbasz o zdrowie jelit i poprawisz swoją odporność.