Multiwitaminy są najchętniej kupowanym produktem w aptece. Wielu wciąż wierzy w uniwersalności i moc zdrowia zamkniętej w jednej tabletce. Tymczasem, zawarte w suplementach różne witaminy i minerały potrafią ze sobą konkurować o wchłanianie w jelitach, a dodatkowo wiele z nich nie występuje w formie bioaktywnej. W efekcie tylko część dobrodziejstw zostaje wykorzystana faktycznie przez organizm. Dlatego najlepiej sięgnąć po naturalne źródło ‘multiwitamin’, czyli zbilansowaną dietę, która nie jest możliwa do zastąpienia żadnymi tabletkami. Czy znasz potężne źródło witamin, jakimi są zakwasy?
Dlaczego warto pić zakwasy?
Trudno zaprzeczyć, że czasem ciężko, podczas intensywnego tygodnia pełnego obowiązków i szybko uciekającego czasu, zadbać o zdrową dietę. Dlatego większość osób, by uspokoić swoje sumienie, sięga po suplementy diety. Jednak badania kwestionują skuteczność takiej formy dostarczania witamin i minerałów. Natomiast naukowcy są zgodni, że wprowadzenie do swojej diety warzyw na poziomie 400 g dziennie ma bardzo korzystne wpływ na organizm, umożliwiając skuteczną walkę z chorobami cywilizacyjnymi.
A kiszonki są jeszcze bardziej wartościowe od warzyw, będąc produktem pełnym witamin, minerałów i probiotyków. Kiszenie pozwala zachować niezwykle cenne witaminy i substancje, a nawet zwiększa ich przyswajalność, jednocześnie utrwalając żywność. W kiszonce występuje też mniejsza zawartość cukru w stosunku do surowych warzyw, który został zużyty w procesie fermentacji. Na koniec, warto wspomnieć, że kiszonki stanowią źródło naturalnych probiotyków, które budują zdrową i silną florę bakteryjną, odpowiadającą za odporność i dobre trawienie. Doskonałą ofertę wysokiej jakości zakwasów można znaleźć na stronie polskiej firmy Olini. Zapoznaj się nieco z każdym produktem i wybierz coś dla siebie.
Zakwas marchewkowy – przyjaciel najmłodszych
Zakwas z marchewki na pewno należy do dziecięcych faworytów wśród swoich zakwasowych braci. Jest delikatny w smaku, ciekawie łącząc słodkie z kwaśnym, a lekko musująca forma zachwyca małego poszukiwacza odważnych doznań smakowych, czasem bardziej niż musujące, słodko-kwaśne żelki. Będące głównym składnikiem marchewki zawierają witaminę A oraz beta-karoten, a także silne przeciwutleniacze, które pomagają zadbać o wzrok, skórę oraz odporność. Skład kiszonki uzupełniają buraczki, stanowiące bogate źródło żelaza, tak ważnego dla prawidłowego funkcjonowania układu krążenia. Duża zawartość probiotyków jest bardzo istotna dla małych brzuszków, regulując proces trawienia. Ze względu na swoje właściwości ten zakwasik jest szczególnie polecany przy odbudowie odporności po antybiotykoterapii. Co ważne w przypadku małych niejadków, już niewielka porcja napoju łatwo dostarcza przyswajalne składniki.
Zakwas buraczany – na straży układu krążenia
Zakwas z buraków ma głęboki rubinowy kolor i kwaskowy smak. To prawdziwa bomba witamin i wspierających organizm składników. Napój charakteryzuje się wysoką zawartością witamin z grupy B i witaminą C oraz kwasu foliowego. Zakwas buraczany jest szczególnie ceniony ze względu na obecność wysoko biodostępnego żelaza. Żelazo dostępne w zakwasie znajduje się w naturalnie kwaśnym środowisku, bogatym w składniki niezbędne w procesie krwiotworzenia. Dlatego zakwas buraczany jest szczególnie polecany w przypadku anemii oraz w przypadku kobiet w ciąży. Warto również wspomnieć, że zakwas buraczany pomaga obniżyć ciśnienie i wspiera wątrobę. Bardzo ciekawą propozycją jest zakwas z buraków z cytryną, kurkumą i imbirem, który ma podobne właściwości, a dzięki dodatkom zyskuje wyrazistą, korzenną nutę.
Zakwas z kapusty – oczyszczająca moc i zdrowie dla Twoich jelit
Zakwas z kapusty to najlepsza propozycja dla fanów kiszonej kapusty, którzy znajdą w nim ulubione, kwaskowate smaki. Zakwas z kapusty ma bardzo wysokie właściwości prozdrowotne i podnoszące odporność. Stanowi bogate źródło soli mineralnych, witaminy z grupy B oraz naturalnych antyoksydantów jak witamina C i E, karotenoidy i polifenole. W zakwasie z kapusty znajduje się też w dużej ilości, dobrze przyswajana, organiczna siarka. Siarka nazywana jest pierwiastkiem piękna, ponieważ przyczynia się do poprawy wyglądu skóry, włosów i paznokci. Ponadto jest to związek o właściwościach przeciwzapalnych. Niezwykle cenne są zawarte w zakwasie z kapusty żywe kultury bakterii kwasu mlekowego oraz błonnik. Jest to szczególnie pomocne przy problemach z trawieniem, czyniąc z zakwasu z kapusty naturalny i skuteczny probiotyk i prebiotyk. Ten kwaśny napój wykazuje właściwości detoksykujące, ułatwiając usuwanie szkodliwych substancji z organizmu. Zakwas doskonale wspiera organizm w okresach przeziębieniowych i po antybiotykoterapii.
Zakwasy – pij na zdrowie!
Zakwasy to produkty, dzięki którym łatwo przemycić do codziennej diety warzywa w nieco odmiennej, ale ciekawej i niezwykle bogatej formie. Co ważne, wystarczy już nieduża ilość, by zadbać o swoje zdrowie, wybierając pełną witamin, minerałów i probiotyków naturalną multiwitaminę, o której działaniu i niezawodności wiedziały już nasze troskliwe i mądre babcie.